«

»

Belajar Mandarin 1

mandarin 300x199 Belajar Mandarin 1Belajar mandarin

Keinginan belajar mandarin amat kuat.Kini,setelah 3 tahun berlalu masih juga tidak mahir berbahasa malah jauh sekali menulis. Kesuntukan masa dan juga kerja menjadi penghalang.Kini mungkin boleh di mulakan semula.Apa gunanya? Kebanyakanorang mengatakan supaya tak mudah kena tipu dengan orang cina,betul ke? tapi hakikatnya selagi ia berbentuk ilmu mengapa perlu ada alasan untuk mempelajarinya,bukan?. Tapi kali kita mulakan dengan yang mudah terlebih dahulu.

Ni hao!
Helo.

N? jiào shénme míngzi?
Siapa nama saudara?

Haojiu bujian.
Sudah lama tak berjumpa

Kalau ada sesiapa yang boleh cakap dan berbahasa mandarin boleh ajar ye…

pixel Belajar Mandarin 1 share001btn Belajar Mandarin 1

16 comments

No ping yet

  1. ardawati rimus says:

    pa la x faham dicakap kan sikit ja di tulis pun

  2. Fatin says:

    Ni Hao :)… Wo jiao fatynafyqah!!!

  3. missNick says:

    teringin jugak nak blaja mandarin ni…..tapi nak kena slalu praktis la baru pandai kan…..klu time mengajar student2 cina at least sy tau apa yg diaorg cakap sesama diaorg kan hehe

  4. shima says:

    best3 bljr mandarin…tapi agak fail dlm tulisan hanyu niee…
    dajio hao…hanyu bu tai nan
    salam perkenalan…bahasa mandarin tak terlalu susah =)

  5. Jue Jamal says:

    6tahun lepas ade belajar mandarin. mase tu form 2,kebtulan kawan sebelah saya tu chinese. dia yang ajar saya belajar menulis dan bercakap. tu pun yang simple-simple je. tapi sekarang ni law nak suruh menulis mandarin tu, susah sikit. ingat sepatah perkataan je. hee kalau bercakap tu, setakat tanya khabar tu, boleh la sikit-sikit. huhu

  6. Shamsuddin Amin says:

    ssh la… huhu

  7. Missha Sofea says:

    wo hen hao.

    rindunya nak belajar mandarin lagi. banyak dah yang dah lupa. lepas ni kene bukak buku Huayu la lepas ni. :)

    Updated Post : Hargailah Sebuah Persahabatan

  8. idah says:

    nak belajar mandarin kena hari2 praktis..ataupun kena berkawan dgn orang cina….kalu nak belajar dengan buku…nanti nahu dan bacaan pula salah….saya sendiri pun tak pandai..tpi hari2 dengan rakan ofis cakap mandarin & kantonis..kalu dengar ada kala faham gak..tapi nak jawap “wa pu chetau laa..”

  9. tips-kurus says:

    belajar mandarin 2 sem kot. susah bangat tulisnya!
    french-1 sem je. haha!! :-)
    sgt menarik belajar bahasa asing ni.

  10. eita says:

    teringin jugak nak belajar….
    sebabnya boleh jugak berborak dengan pak2 sedara dan sepupu2 belah mak…sebab mak saya cina..
    taklah asik melopong je kalau dengar dorang berborak
    tapi kat sini langsung takde kelas belajar bahasa mandarin….
    nak masuk tadika cina ..
    ermmm…rasanya dah terlajak umur dah…

  11. piah becok says:

    aaa sudah. tak reti den nak reply. jawab kot feranchis takpe kan?

    je m’appplle piah becok.
    my name is piah becok

    bien, merci.
    im fine, tq.

    a bientot.
    see you soon.

  12. NurSya says:

    hmmm..ilmu memg ade kat mne2..heheh.tq2..at least arini dpt belajr 2 3 ayat bhase mndarin..hohooh..:D

  13. nurulmohamad says:

    kalau dgr bole fhm ckt2…
    tp xbole nk bls..
    bhs kantonis pn sme…
    rugi kn?
    huhu

  14. gnie says:

    Ni Hao…:) Dah setahun tinggal ‘huayu’ ni…hee…lupa banyak dah

  15. Ana admi says:

    pening gak..blaja mandari mse kt u dlu..:))

  16. mamaema says:

    wah, menarik nie…aa ilmu kat sini

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>